Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο.
Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, όλοι απολαμβάνουν να πίνουν καφέ καθώς μας ανανεώνει και μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια.
Το πρωί μας φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς ένα πλούσιο φλιτζάνι καφέ.
Ακόμη και το άρωμα του καφέ μας δίνει την αίσθηση της αναζωογόνησης και ενεργητικότητας.
Ο καφές παρασκευάζεται από δύο τύπους κόκκων καφέ, τον καφέ Arabica και τον καφέ Robusta. Αυτός ο κόκκος περνάει από πολλές διεργασίες μέχρι να φτάσει στα φλιτζάνια μας. Ο καφές Arabica καταναλώνεται πιο ευρέως σε όλο τον κόσμο, καθώς η Arabica τείνει να έχει πιο απαλή, πιο γλυκιά γεύση, με γευστικές νότες σοκολάτας και ζάχαρης.
Θέλετε να μάθετε πώς αυτός ο καφές έρχεται στο φλιτζάνι σας; Δηλ. με λίγα λόγια την ιστορία του;
Ας περάσουμε από το εκπληκτικό ταξίδι του αγαπημένου μας ροφήματος από τον κόκκο στην καθημερινότητά μας.
Γιατί απολαμβάνουμε όλοι να πίνουμε καφέ; Αυτό οφείλεται όπως όλοι γνωρίζετε στη διεγερτική καφεΐνη.
Τι είναι η καφεΐνη;
Η καφεΐνη είναι μια πικρή ουσία που υπάρχει φυσικά στους κόκκους του καφέ αλλά επιπλέον βρίσκεται στο τσάι, τις σοκολάτες και πολλά αναψυκτικά.
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό συστατικό που αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της εγρήγορσης και στην πρόληψη της κούρασης.
Η καφεΐνη επίσης έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία.
Βέβαια λόγω της σύστασης της καφεΐνης συνίσταται να καταναλώνονται όχι περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, η οποία είναι μια ασφαλής ποσότητα καφεΐνης για υγιείς ενήλικες και για καθημερινή κατανάλωση.
Εάν η καφεΐνη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως αϋπνία, άγχος, άγχος, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, πονοκέφαλο κλπ.
Πώς γίνεται η επεξεργασία αυτού του καφέ;
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Η συγκομιδή γίνεται, ανάλογα με το χρώμα των κερασιών-καρπών. Έχουν όψη σαν μούρο και ξεκινούν ως πράσινα, μικρά και άγουρα φρούτα. Μόλις ωριμάσουν τα κεράσια-καρποί συνήθως γίνονται κόκκινα. Μόνο ώριμα κεράσια-καρποί μαζεύονται. Το κόκκινο χρώμα δείχνει ότι τα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε υγιές δέντρο παράγει περίπου 2.000 κεράσια καφέ το χρόνο.
Τι συμβαίνει μετά τη συγκομιδή των κερασιών; Υπάρχουν 2 μέθοδοι επεξεργασίας των κερασιών: Η υγρή μέθοδος και η ξηρή μέθοδος.
ΥΓΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: Σχεδόν το 50 τοις εκατό του καφέ στον κόσμο παράγεται με υγρή μέθοδο, καθώς είναι περισσότερο γρήγορη σε σύγκριση με την ξηρή μέθοδο. Σε αυτή τη μέθοδο τα ώριμα κεράσια-καρποί τοποθετούνται στη μηχανή πολτοποίησης που αφαιρεί τον πολτό από τον καρπό. Μετά από αυτό το στάδιο ο καρπός πηγαίνει για ζύμωση.
ΖΥΜΩΣΗ: Η ζύμωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της γεύσης που απολαμβάνουν όλοι. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης διενεργούνται πολλές χημικές και ενζυμικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη δημιουργία γεύσης. Η ζύμωση γίνεται τοποθετώντας τους καρπούς σε μια μεγάλη δεξαμενή για περίπου 2-3 ημέρες. Αυτή η μέθοδος αφαιρεί τον υπόλοιπο πολτό από τον καρπό και μένουν μόνο οι κόκκοι.
ΣΤΕΓΝΩΜΑ: Μετά τη ζύμωση, το στέγνωμα είναι το πιο σημαντικό βήμα καθώς προετοιμάζει τον κόκκο για τα επόμενα στάδια επεξεργασίας. Το στέγνωμα πραγματοποιείται στον ήλιο για περίπου 8-10 ημέρες ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανικά στεγνωτήρια που θα μειώσουν το χρόνο στεγνώματος. Ο καφές που παράγεται με υγρή μέθοδο είναι γνωστός ως καφές περγαμηνής.
ΞΗΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε αυτή τη μέθοδο, μετά τη συγκομιδή, τα κεράσια-καρποί τοποθετούνται σε μηχανικά στεγνωτήρια όπως περιστροφικό στεγνωτήριο, στεγνωτήριο τυμπάνου κ.λπ. Εδώ το στέγνωμα της ημέρας στον ήλιο έχει αντικατασταθεί από μηχανικά στεγνωτήρια λόγω ταχύτερης επεξεργασίας. Το στέγνωμα βοηθά στην αφαίρεση του φλοιού και η υγρασία μειώνεται σε περισσότερο από 11%.
Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται συνεχώς, αλλά αυτό δεν αρκεί, το ταξίδι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
“Ψήνεσαι” να δεις τη συνέχεια;
ΨΗΣΙΜΟ-ROASTING: Το ψήσιμο του καφέ πραγματοποιείται στη μηχανή ψησίματος σε θερμοκρασία από περίπου 180°C έως 250°C. Το τύμπανο roaster χρησιμοποιείται ευρέως για το ψήσιμο του καφέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το χρώμα των κόκκων αλλάζει σε σκούρο χρώμα λόγω της απελευθέρωσης της υγρασίας και αναπτύσσεται γεύση και άρωμα. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία καθώς το χρώμα του τελικού καφέ εξαρτάται από το καβούρδισμα.
Υπάρχουν 4 είδη ψησίματος: Ανοιχτό (ανοιχτό καφέ χρώμα στους 180 έως 205°C), μεσαίο (καφέ χρώμα στους 210 έως 220°C), σκούρο (σκούρο καφέ στους 225 έως 230°C) & έξτρα σκούρο (μαύρο χρώμα στους 240 έως 250°C).
ΑΛΕΣΜΑ: Το τρίψιμο των κόκκων γίνεται σε μύλο. Ο σκοπός της άλεσης είναι να εξαχθεί η γεύση του καφέ και να αυξηθεί η διαλυτότητά του. Το μέγεθος άλεσης του καφέ κυμαίνεται από πολύ χοντρό έως πολύ λεπτό, ανάλογα με την επιλογή της ποικιλίας του καφέ.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Η συσκευασία είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της γεύσης και της φρεσκάδας του καφέ. Αν δεν συσκευαστεί σωστά τότε η γεύση θα καταστραφεί και μπορεί να γίνει υγρό, κάτι που δεν είναι αποδεκτό. Συχνά ο καφές συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα, θήκες, πλαστικά δοχεία, χάρτινες σακούλες κ.λπ.
Στο Terra Petra απολαμβάνετε τον καφέ σας στο all day cafe ή στο tropical espresso bar, με θέα όλη την Αθήνα!